ATKV-Woordveertjiewenner Dina Botha: ’n Gesprek

  • 1

Dina Botha ontvang ’n ATKV-Woordveertjie in 2018 (Foto: Izak de Vries)

Dina Botha het die prys vir romanses gewen met Halsoorkop verlief tydens die ATKV-Woordveertjies se toekennings vir 2020 wat vanjaar virtueel plaasgevind het. Halsoorkop verlief is uitgegee deur Romanza, ’n druknaam van LAPA Uitgewers. Izak de Vries gesels met Dina.

Dina, baie geluk. Kom ons begin met getalle. Hoeveel ATKV-Woordveertjies het jy nou al en hoeveel boeke het al uit jou pen verskyn?

Dis my derde veertjie – 2013, ’n Boks vol soentjies; 2018, Alles is perfek; 2020, Halsoorkop verlief. Oktober 2020 het my 70ste boek verskyn: Liefde van haar lewe

Van getalle gepraat. Ek het vir ’n hele aantal jaar by LAPA gewerk en statistiek was my kos. Ek kan onthou dat jy meer gereeld op die Nielsen Top 100 was as wat daar weke in die jaar is. Nie net skryf jy baie nie, nie net wen jy pryse nie, jy is ook ’n gevestigde handelsmerk in die romansemark. Tog het jy ná skool rekenaarwese gaan studeer?

My filosofie deesdae is, partykeer moet jou drome wag vir die regte oomblik om af te skop. IT was my eerste seisoen en skryf my tweede – albei ewe bevredigend. Om eerlik te wees is daar nou niks lekkerder vir my as om te skryf nie.

In Halsoorkop verlief  is Annemi Morkel maar redelik suur wanneer sy om middernag van die nuwe jaar besef daar is nie ’n pampoenkoets of ’n prins wat vir haar wag nie. Boonop is daar troukoors in die lug, want haar huismaat se troue is reeds als uitgesorteer. Jou storie sou nie ’n romanse wees as Annemi nié halsoorkop verlief kon raak nie. Ek wonder sommer: Raak jy soms halsoorkop verlief op helde wat jy in jou verhale skep?

Wanneer ek klaar met my manuskrip is en ek is nie self verlief of die held nie, dan het ek nie ’n goeie storie geskryf nie. My uitgewer het al ’n manuskrip teruggestuur omdat sy nie op die held verlief kon raak nie. Daar het jy dit. Almal moet op die held verlief raak. Van skrywer tot leser.

Amanda Claassens, een van die beste resensente van romanses, sê Annemi en Rohan se verhaal was heeltemal onverspelbaar, en “Verder het die ‘morning after the night before’-toneel my totaal histeries laat lag. Ek wonder of die skrywer self besef hóé kostelik sy die situasie gewys het.” Is dit vir jou lekker om al hierdie wonderlike tonele met jou lesers te deel?

Ek hou van ligte romantiese komedie en dit kom soort van net vanself. Ek lees selde iets wat kindermishandeling of huishoudelike geweld weergee. Nog minder skryf ek daaroor. Dit doen net nie iets vir my siel nie. Die lewe is donker en ernstig genoeg en daarom verkies ek om die goeie kant van ’n verhouding te weerspieel. Die liefde en die lag en die vreugde van liefhê.

Jy het mooi dogters grootgemaak en van hulle het al liefde gevind. Kon hulle jou doepa gebruik op die mans, of het hulle juis onafhanklik gestaan, soos baie van jou heldinne ook ken-in-die-lug hulle eie ding doen?

Ek het ’n getroude dogter en het in Februarie vir die eerste keer ouma geword. Groot oomblik in my lewe gewees. Wat die twee tieners betref: Hulle raak omtrent op elke oulike sanger of akteur of oulike gesiggie op TV verlief. Hopelik pas hulle eendag toe wat ek in my stories probeer propageer: Wees jou eie mens. Wees finansieel onafhanklik.  Moet nooit iemand se skroplap wees nie. Wag vir die regte ou. Gee jou hart net vir die een met wie jy vir altyd saam wil wees.   

Jou Romanza-nostalgie het onlangs verskyn. LAPA het die voorste skrywers in hierdie genre vereer met ’n spesiale uitgawe van twee vroeë werke wat as versamelitems uitgegee is. Lees jy soms jou ouer werke, of is jy te besig met nuwes?

Na 70 stories doen ek nog presies dieselfde ding. Sodra ek my gepubliseerde manuskrip ontvang, gaan sit ek êrens en lees dit. Asof vir die eerste keer. En dan kan ek soms nogal krities wees. Dis dan wanneer ek besluit of ek regtig van die storie hou of nie.

Wilbur Smith het by die hoeveelste toekenning oor sy hoeveelste boek gesê: “I just want to say, there are many more coming!” Wat sê jy vir jou lesers? Daar was nie hierdie jaar ’n platform en ’n mikrofoon by die virtuele Woordveertjies nie, so nou gee ek jou die mikrofoon ...

My veertjie het per koerier gearriveer. Heel onpersoonlik by my hek ontvang. Daar was niks van die glitz en die glam van 2013 en 2018 nie, maar die vreugde was dieselfde. Die eer was net so groot en die dankbaarheid teenoor die lesers was onbeskryflik gewees.

Ek skryf om te plesier en ek hoop ek kan dit vir nog ’n paar jaar doen.

Lees ook:

Dina Botha, koningin van die liefde

ATKV-Woordveertjies vir liefdesverhale en romanses

Boekresensie: Suikersoetsonde deur Dina Botha

  • 1

Kommentaar

  • Reageer

    Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Kommentaar is onderhewig aan moderering.


     

    Top