Wenners: Woorde in ’n digitale wêreld

  • 0

Op Wêreldgeletterdheidsdag het LitNet gevra: "Wat beteken woorde vir jou in ’n digitale wêreld?" Ons het baie inskrywings gekry, maar ná heelwat kopkrap het ons die wenners aangewys.

Mariska wen R500 van LitNet met haar inskrywing. Hier is haar bydrae:

Mariska

Wat beteken woorde vir my?
Digitaal of gesproke, woorde verf vir my die wêreld wat ek nie kan sien nie. Met woorde help jy my om die bok, wat daar vêr staan, te kan vashou en sy ligte bruin pels te kan voel.
Met een woord keer jy my van grond eet, met een woord weet ek daar's gevaar.
Woorde waarsku wanneer sig nie daar is nie.
Woorde is ook alles wat mooi is vir my wat blind is.

Ilna Stander, Reza Clifford en Jan Shaafsma wen elkeen ’n boekpakkie van LAPA. Hier is hulle inskrywings.

Ilna Stander

“Ek eet letters.” Dit was my ensiklopedie-lesende oupa daar op sy leivoorwal. My ma het so woordeboek staan en lees op die dubbelbaliewasmasjien. Posdag is leesstof se papieromhulsels afgestróóp.
’n Halfeeu later lê ek saans krultoon en skermlees. En skryf steeds op als: sommer laatnag ’n gedroomde gedig op 'n leë papierrol.
Oupa se erf-ensiklopedieë met die waterspatsels wag vir die volgende geslag lettervreter. Klein Kokkewietie se handjies blaai en veeg reeds verwoed.
Woorde neerlê, skryf of tik, bly die hokslaan van voordag se ligpootkinders. Woorde opskep, afsuig en in jou kies stop, verslawend.
Al is die watervlekkies ook vingerafdrukke.

Reza Clifford

Ek is niks sonder woorde nie. Dis in my opstaan en my slaap. In my ma-wees – om my peuter te leer van “nee” en “moenie”, maar ook “ek het jou so lief”. Dit is my werk. Die lees van sinne, paragrawe en artikels. Dit is in WhatsApp-boodskappe wat haastig getik word en lang omgeestemboodskappe wat gou ’n minipotgooi word. Dis in my vrou-wees (dankie tog, ek het so baie woorde gekry). Dis my liefdestaal. En my kwaadwordtaal. Ek is ’n ma, ’n vrou, ’n vriendin, ’n dogter. Ek is ’n mens, maar die meeste van als is ek ’n woordmens.

Jan Schaafsma

Woorde is ’n verhaalhuis se bakstene. Bou slordig, en die mure bars. Bou netjies, en die huis staan vas.
Bou self op jou rekenaar met hierdie hoop woordbakstene – almal plekname:
Sweetfontein. Welvanpas. Geluk. Soetendal. Aandster. Komspruit. Hartseer. Ontmoeting. Groot Spelonke. Knapdaar. Draaiom. Heuwels. Lekfontein. Maanlig. Grootdoring. Vryhof. Soekmekaar. Paradys. Noupoort. Helpmekaar. Heuningneskloof. Puntjie. Vrouenspan. Lekkerdraai. Mooinooi. Ooreenkoms. Koppies. Gesukkel. Ogies. Klaarstroom. Lilliput. Kaalrug. Minnaar.
Of:
Vrouenspan. Soetendal. Vryhof. Paradys. Aandster. Maanlig. Mooinooi. Ontmoeting. Ogies. Ooreenkoms. Minnaar. Kaalrug. Draaiom. Heuwels. Koppies. Puntjie. Noupoort. Lekfontein. Heuningneskloof. Groot Spelonke. Grootdoring. Soekmekaar. Gesukkel. Helpmekaar. Welvanpas. Lekkerdraai. Sweetfontein. Knapdaar. Komspruit. Klaarstroom. Geluk. Lilliput. Hartseer.

Baie geluk aan die wenners, en baie dankie vir almal se inskrywings.

Lees ook:

’n Hond, ’n hottentotsgot en literêre prestige: Instagram as rolspeler in die Afrikaanse literêre sisteem

  • 0

Reageer

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Kommentaar is onderhewig aan moderering.


 

Top