Toyota US Woordfeeskortverhaalbundel 2020: ’n onderhoud met Frederick Botha

  • 0

LitNet plaas oor ’n tydperk van ’n maand onderhoude met die skrywers wie se verhale vanjaar in die Toyota US Woordfeesbundel opgeneem word. 

Frederick Botha (foto: LitNet)

Frederick Botha vertel vir Naomi Meyer van sy kortverhaal wat vanjaar in die Toyota US Woordfeesbundel opgeneem word.

Frederick, waaroor handel jou kortverhaal en wat was die inspirasie daarvoor?

"Kyk hoe kyk hy vir my" handel oor Tryna wat aan die gewilde musiekspeletjieprogram Noot vir Noot deelneem en met onverwerkte trauma vanuit haar kinderverlede gekonfronteer word wanneer Petula Clark se liedjie "Downtown" ’n baie spesifieke herinnering na haar toe terugbring. Die inspirasie vir die verhaal was beslis Johan Stemmet se aankondiging vroeg 2019 dat hy ná 29 jaar as aanbieder van hierdie ikoniese program gaan aftree, asook ’n herlees van Welma Odendaal se treffende kortverhaal "Noot vir noot" (uit Landskap met diere wat in 2009 verskyn het) wat eweneens op tragiese en onthutsende wyse met hierdie gewilde vermaaklikheidsprogam omgaan. Die verhaal is ook geskryf teen die agtergrond van geslagsgeweld wat wêreldwyd (maar onlangs veral in Suid-Afrika), ’n groot kommer is.  

Wil jy iets vertel oor die skryfproses daarvan? Het jy die verhaal vooraf beplan of het dit organies ontwikkel? Afronding, redigering?

Ek is ’n baie "lui" skrywer in die sin dat ek vir lank met die idee van ’n storie in my kop sal rondloop en dit eers deeglik bedink voor ek oorgaan tot die skryf daarvan. Dit maak die skryfproses vir my redelik vloeiend en minder frustrerend. In hierdie geval het die verhaal se storie by die verhaaltitel begin, en daarvandaan het ek verder die res ontwikkel. Ek het in die verlede al die voorreg gehad om saam met Suzette Kotzé-Myburgh as redigeerder te werk (vir Nuwe Stories 2 en Nuwe Stories 3), en haar kundigheid help altyd om lewe aan my stories te gee. Met hierdie verhaal was die uitdaging veral om die lirieke van "Downtown" op so ’n wyse te gebruik dat dit eerstens nie probleme skep wat kopiereg betref nie, en tweedens dat dit nie die tempo van Tryna se bewussynstroom versteur nie.  

Gaan jy vanjaar die Toyota US Woordfees kan bywoon, en indien wel, en as jy reeds tyd gehad het om na die program te kyk, is daar enige items waarna jy op die program uitsien?

Sedert ek in die Kaap bly, woon ek altyd die Woordfees by! Dit bly vir my een van die hoogtepunte in die jaar wat teater en boekbesprekings betref. Vir die toneel wik-en-weeg ek nog hoe erg ek my kredietkaart gaan straf, maar ek is baie opgewonde oor die teaterverwerkings van Dominique Botha se Valsrivier en Helena Gunter se Tweespoor, en sien vreeslik uit na nuwe teaterproduksies soos Kraai, Die sonkamer, Die vermoeienis van vlerke, Bloudruk vir nog ’n beter lewe en All who pass wat tydens die fees debuteer. Uit die skrywersprogram wil ek beslis Bibi Slippers en Loftus Marais se Sewe sondes & sjerrie bywoon, asook Louise Viljoen se gesprek met Nathan Trantraal en Ronelda Kamfer, asook die gesprek met Kleinboer oor sy besluit om nou gedigte te skryf. Verder sal ek kyk wat verder nog in my skedule (en begroting) inpas!

  • 0

Reageer

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Kommentaar is onderhewig aan moderering.


 

Top