Bakgeheime: ’n onderhoud met Martjie Malan

 • 4

Bakgeheime: Resepte vir elke okkasie | Baking secrets: Recipes for every occasion
Martjie Malan

Uitgewer: Quivertree Publications
ISBN: 9781928429104 | 9781928429111

Martjie, baie geluk met die verskyning van Bakgeheime, wat gelyktydig ook in Engels as Baking secrets verskyn! Die meeste mense ken jou weens jou betrokkenheid by Koekedoor, en by Kokkedoortjie, die reeks wat voortgespruit het uit Kokkedoor. Wil jy dalk nog meer vertel van wie jy is en jou agtergrond?

Baie dankie vir die gelukwensing. Ek is ’n bakentoesias – ek was nog altyd lief vir bak. Die geleentheid om aan Koekedoor te kon deelneem het baie nuwe deure vir my oopgemaak, onder andere betrokkenheid as mede-inhoudsvervaardiger en kombuisbestuurder vir Koekedoortjie en Kokkedoortjie. Ek het ook ’n kookskool vir kinders en volwassenes waar ek klasse in bak en in kosmaak aanbied. My boek is ’n uitvloeisel van alles waarvoor ek lief is, om my bakkennis te deel en om alle bakkers te lei om met groot sukses te bak. Nou met die boek op die rakke gaan ek voort met die kookskool, asook die bakklasse vir volwassenes. Ek bak ook graag vir spesiale geleenthede.

Voor die TV-reekse nog gekom het, het jy reeds jou inkomste uit bak verdien. Waar het jy leer bak en waar het jou liefde vir bak begin?

My ma en albei my oumas was lief vir bak en hulle het daardie liefde in my wakker gemaak. My ma het my toegelaat om te bak soveel as wat ek wou; die vryheid wat sy my gebied het, maak van my die bakker wat ek vandag is.

Jou boek se titel is Bakgeheime. Wat is jou geheime, as jy bereid is om enige daarvan te deel?

Al my geheime is in die boek opgesluit – ek het nie een wat ek geheim hou vir myself nie. Die boek is vir elkeen wat dit ooit sal oopmaak, en alle bakgeheime is nou daarin verklap.

Hoe is die besluit geneem om illustrasies eerder as foto's in jou boek te gebruik?

Ek het nog altyd die idee vir ’n bakboek gehad wat anders is as al die res. Die waterverfillustrasies plaas beslis die boek in ’n ander klas en maak dit besonders en uniek.

Wat die resepte betref: Is dit soetgebak wat ter sprake is, of is daar ook soutigheid? Iets vir Sondagmiddag by die huis of as mens iemand oornooi?

Die boek het ’n groot verskeidenheid resepte; dit sluit ook ’n groot klomp soutresepte in. Daar is die heerlikste quiches, pasteie en ook kaasskons. Dit is perfek as klein eetgoed of as ’n groot gebak vir ’n middagete.

Hoe moeilik is dit om jou resepte op papier te stel sodat ander mense dit kan maak soos wat jy dit sou maak?

Dit was vir my baie belangrik om die stappe so mooi as moontlik te verduidelik – elke stap is noukeurig geskryf. Ek dink die feit dat ek ’n onderwyser in hart en siel is, het my skryfstyl beïnvloed en dit eintlik vir my makliker gemaak. Ek dink dit lees maklik en sluit geen stappe uit nie. Ek neem nie aan dat mense reeds iets weet nie – ek het elke belangrike stap ingesluit.

Wat is jou persoonlike gunstelingresep in die boek?

Die vye-frangipane-tert is my gunsteling om te maak en te eet.

Watter kos maak jy graag self by die huis, wat nie noodwendig gebak insluit nie?

Ek is baie lief vir kosmaak en maak graag pasta- en wildsvleisgeregte. Ek is ook besonder lief daarvoor om ’n verskeidenheid kossoorte op ’n groot bord te bedien en almal eet waarvan hulle hou, amper soos ’n reusekaas- en vleisbord.

Jy het self jong kinders. Is hulle betrokke in jou kombuis? Indien wel, hoe kry jy hulle betrokke?

My kinders hou daarvan om saam kos te maak; dit is ook ons spesiale gesinstyd. Hulle help met die voorbereiding van aandetes. My dogtertjie is besonder lief daarvoor om versierwerk op koeke of koekies te doen.

Martjie en haar kinders

As jy self heeldag met kos of gebak werk, hoe kry jy dit reg om nie alles self te wil opeet nie?

Dit is maar ’n belangrike dissipline om nie alles te eet nie, maar dit is wel belangrik om te proe of dit darem lekker is, of hoe?

Foto's: Liné Enslin

 • 4

Kommentaar

 • Avatar
  Riëtte Heslinga

  Baie geluk Martjie. Gaan dié boek defnitief aanskaf. Jy het die heerlikste "cake pops" vir Marieta se troue gebak! Wat sou mens dit in Afrikaans noem?

 • Avatar
  Christa van der Walt

  Martjie, jy’s ‘n wenner! Geluk met alles wat jy reeds vermag het, met wat nog in die pyplyn is en ook met wat nog gaan gebeur. Ek glo daardie drie rolmodelle van jou kyk met trots na jou, en natuurlik Pa wat self 'n doring voor die kookpot is.

 • Reageer

  Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Kommentaar is onderhewig aan moderering.


   

  Top