’n Wolf in skaapsklere: ’n Onderhoud met Kobus Galloway

  • 0

’n Wolf in skaapsklere
Kobus Galloway
Penguin Random House South Africa
ISBN: 9781776092154

Kobus, vertel my asseblief van ’n Wolf in skaapsklere? Watse soort boek is dit?

Dit is ’n papierboek, maar die buiteblad is bietjie dikker. O, ekskuus, jy bedoel watse tipe boek is dit? ’n Wolf in skaapsklere is ’n opvoedkundige Afrikaanse boek wat idiome uitbeeld deur middel van illustrasies en dit pret maak vir mense om te leer.

Vir wie is hierdie boek geskryf – vir kinders of vir grootmense? Vir onderwysers?

Ek dink die boek is vir enige van die drie. Kinders kan self idiome leer, ouers kan dit vir hulle kinders lees of vir hulself. En natuurlik is dit ook lekker opvoedkundig, so onderwysers kan dit as ’n hulpbron gebruik en vir kinders dit bietjie lekkerder maak om idiome te leer.

Dink jy idiome is belangrik? En dink jy idiome is aan die uitsterf – of is nuwe idiome dalk vlak onder ons neuse aan die ontwikkel? (Terloops: wanneer beskou jy ‘n frase of uitdrukking as ‘n idioom? Waar kry mens nog deesdae ‘n soort kanon van idiome wat definitief as sodanig geag word?)

Ek dink wel dat idiome belangrik is. Idiome is lekker ’n manier om iets uit te beeld en Afrikaans lekker te laat klink. Al manier waarop idiome sal uitsterf, is as die Afrikaanse taal uitsterf, want dis deel van die taal. Ek glo uitdrukkings en idiome is baie dieselfde en party idiome kan uitdrukkings wees, en ook anders om.

Prent: YouTube

Jy is ’n grafiese kunstenaar. Maar mense praat van jou woordspeling en van jou bewustheid van dubbelsinnighede. Wat was eerste vir jou: woorde of grafiese kuns?

Ek teken al van ’n sesjarige ouderdom, so ek glo my liefde vir die kunste was voor my liefde vir woordspeling daar. Maar hulle gaan nou hand aan hand met Idees vol Vrees en ook in my nuwe boek, Wolf in skaapsklere en ander Afrikaanse idiome.

Is alle kuns mooi?

Is alle kuns kuns? Wat is kuns?

Is woorde dikwels vir jou snaaks, en hoekom dink jy is dit so?

Woorde op hul eie is nie noodwendig vir my snaaks nie, maar sodra mens ’n prentjie daarby kan voeg, kan mens dit snaaks maak. Want dan kan die kyker ’n konnotasie skep tussen die fisiese en die letterlike uitbeelding.

Prent: YouTube

Maar soms – dikwels, meestal? – is daar nie ‘n beeld wat gekoppel kan word aan ‘n woord, of ‘n woord aan ’n beeld nie. Of hoe? Wat dink jy en stem jy saam? 

Ek het nog nie Beeld gelees nie, ons kry net Die Burger hier onder in die Wes-Kaap. Afrikaans groei elke dag; daar is ook nuwe uitdrukkings en idiome wat geskep word deur die jonger mense van vandag wat nie in die idioomboeke van die 1980’s en ‘90's is nie. Byvoorbeeld "ek gaan ’n voëltjiebad vat". Iemand wat net gou vinnig gaan afspoel en nie lank bad of stort en was nie.

Terwyl ek jou nou vra oor of hierdie boek vir volwassenes of vir kinders is, hier’s ’n vraag waaroor opkomende kunstenaars dalk wonder: Is daar werk vir grafiese kunstenaars in hierdie land? En, anders gestel: Hoe skep mens werk vir jouself as grafiese kunstenaar? En: beskou jy jouself as grafiese kunstenaar, of as iets anders?

Goeie vraag – daar is so baie grafiese kunstenaars in die land. Party goed en party nie so goed nie, maar op die ou einde is dit jou werk wat die praatwerk doen, en deur kliënte en kennisse en vertroue op te bou in die bedryf en ’n naam vir jouself te maak. Niemand gaan ’n oornagsukses word nie. Dis maar soos enige ander bedryf. Wat maak jou ’n goeie dokter of mechanic of bouer? 

Ek beskou myself nie net as ’n grafiese kunstenaar nie, maar liewers ’n kreatiewe persoon, want ek is nie nét ’n grafiese ontwerper nie.

Watter ander projekte voer jy in die mou?

Behalwe grafiese ontwerp, het my maatskappy ’n advertensiebeen wat unieke spotprente vir besighede teken wat handel oor hulle produk of diens, en dit word dan opgelaai en geadverteer op Idees vol Vrees se sosialemediabladsye. Dit word dan gesien deur duisende mense ipv net ’n paar wat byvoorbeeld ’n koerant sou optel. 

Ek het dan ook my aanlyn winkel oorgebou – dit word binnekort bekendgestel – en daar verkoop ons allerhande humoristiese goedjies – kyk www.komedie.co.za.

En dan doen ek sosialemediabemarking vir besighede, omdat ek self al ’n gekombineerde aanhangerbasis van 650 000 mense opgebou het vir myself. So ek moet iets reg doen! 🙂

Verder het ek nog ’n paar fantastiese planne en geheime, maar ek het ’n nuwe baba op pad, so ek sal dit aanpak eers as die klong bietjie groter is.

  • 0

Reageer

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Kommentaar is onderhewig aan moderering.


 

Top