Sê nou ôs lies stories vi ôs kinners tydens die pandemic?

 • 1

Rafiek Mammon, my playwriting mentor en Miela’s box se director, het onlangs ’n boek gepublish vi klein kinners, titled Faizel en die sterre (te koop by Exclusive Books). Hierie is ’n oulike storie oor ’n klein Muslim-seuntjie van Kaapstad wat baie fascinated is mettie sterre innie lug, en hoe hy figuratively en literally sy eie wêreld begin recreate mettie sterre. Die boek was geïllustreer deur Joan Rankin. Die prentjies innie boek het nogal ’n manier van klein moments groot te maak innie storie, soes wanner Faizel koek bak saam met sy ma en met sy pop, Siela, speel.

As usual is ek mos innerlik proud om meer Muslim coloured stories vannie Cape Flats te sien op ôs boekrakke, en ek’s evens happier dat ôs klein kinners kan van dit benefit! My laaste werkie as ’n skoolonderwyser was met ’n graad 2-klas in Hanover Park, Athlone. Ek kan nie genoeg sê hoe moeg ek is om stories soes Boet en Saartjie, of Kathy and Mark, virrie kinners te leer nie – dis high time vir iets nuuts! Soe obviously hettie onderwyser in my baie excited geraak virrie launch van Faizel en die sterre, en ek hoep dat hierie boek baie vê na ôse communities gaan travel. En as ek weer deur die boek kyk, dink ek t’rug aan my klein graad 2-kinners innie klaskamer en hoe ernstig hulle klink wanner hulle daai Boet en Saartjie-boek lies – dit voel as of daa baie distance is tussen hulle en daai storie. Baie tye wanner ek daa innie klas sit en hulle aankyk, wens ek met my hele hart dat die storiewereld vi kinners kan vining ve’anner sodat ôs meer exciting content kan gie vir ôse kinners.

My eeste experience met stories was Noddy goes to the fair, deur Enid Blyton. Tot nou lies ek daai boek net om daai ou feeling in my te kry, daai original excitement van stories lies. Ek’t ’n term in recent jare geleer – incidental reading – wat actually my eeste reading experience baie accurately describe. My ma het eintlik vi my Noddy oo en oo gelies as ’n 2- of 3-jaar-oud kind, en ek het die storie heeltemal gememorise, tot eendag het ek die storie heeltemal alleen oorgesê net met die prentjies dop te hou met my oë!

My ma was oek baie strict met haa choice of content vi my. Sy’t refuse om vi my Sleeping Beauty of Snow White and the seven dwarfs te lies. Sy wil nie gehê het ek moet hierie female figures idolise nie – there is more to life than wearing pretty dresses and waiting for for a prince to give you a happily ever after. Ek wietie hoekom Noddy ’n meer realistic character vi haa gewies’tie, maa oukei, miskien kan ek die resemblance tussen my en Noddy sien. Ek was oek ’n independent city girl op ’n tyd met ’n kar (Noddy se kar was roofless, though, maar nie myne nie) en vi ammal ’n lift gegie’t (vir two pence!) voo’dat my kar in 2019 gesteel was (Noddy se kar was oek gesteel deur ’n dief). En tot vandag wanner ek ’n car hooter twie keur hoo hoot, kan ek nie resist om daai lyn uit die boek out loud te sê nie: “That’s the hooter telling everyone that Noddy is coming!”

Besides Rafiek wat sy boek in 2020 gelaunch’t, is daa oek Bianca Flanders, ’n theatre en TV actress in Kaapstad, wat Pumpkin finds her queen – oek vertaal as Prinses Pampoenpit – geskryf’t oor ’n meisie wat leer om verlief te raak op haar hare. Ek is so baie happy dat baie mense meer en meer dink om kinnerstories te skryf! Kan djy imagine how the children will come to life as hierie stories innie klaskamer gedeel wôd? Ek gloe rêrag dat hierie publishers moet try om ’n distribution agreement te maak mettie education departments om hierie stories narrie skole te bring.

Tydens die pandemic praat ôs net oo mense wat hulle jobs verloor’t, en die hele global health crisis wat nooit tot ’n einde kom. Maa ôs ve’giet dat daa klein kinners is wat liewe tydens die pandemic, klein kinners wattie rêrag language het om hulle lockdown anxiety te describe nie, klein kinners wat glad nie ve’staan wat aangaan nie. En wat vannie kinners wat nie die privilege het om oor niks te worry tydens die pandemic nie, want hulle familie het niks kos oppie tafel nie en baie van hulle wat access het aan feeding schemes by hulle skole het nie nou access daaraan nie as die skole nou toe is virrie vakansie. Ek wonner hoe powerful stories kan wies vi sukke kinners, al issit net om hulle temporarily te laat vergiet vannie Covid madness daa buite, as daa ’n copy van Faizel en die sterre, of Noddy, of Prinses Pampoenpit oppie koffietafel is om hulle minds net ’n break te gie – hoe sal ôse kinners lyk en voel narrat die pandemic oo is?

Lees ook:

"Ek wou die boek skryf wat ek nie as kind gehad het nie" – ’n onderhoud met Bianca Flanders

 • 1

Kommentaar

 • Fantasmagoories!!!
  Dis hoog tyd dat die dept of education ń shift in ons Kinnes se direction kry.
  Ek was self ń Noddy fan. Toe ek nou lees, toe sing ek vir my kleindogter "well I'm a little Noddy and I also nod my head" toe vra sy, "what is Ma singing?..
  Ons kinnes Ken net die Disney world TV goed. Ver van reality. Ń klomp nonsense. Ek speel liewer games met my kleinkinders net om hulle Weg vannie TV te hou. Ek lees vir hulle" the stories of the Prophets "
  My granddaughter loves poetry.
  I read to her the extract Faizel, nou she wants me to go buy the book for her.

 • Reageer

  Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Kommentaar is onderhewig aan moderering.


   

  Top