Commendatio: kykNET-Rapport Boekresensent van die jaar 2017: Niefiksie – Emile Joubert

  • 0

Emile Joubert – “Die afkook van ’n vol lewe vind hier beslag” (oor Wat die hart van vol is deur Peter Veldsman met Elmari Rautenbach, Media24-dagblaaie, 31 Oktober 2016)

 

Dis maklik om te motiveer waarom Emile Joubert se resensie van Wat die hart van vol is deur Peter Veldsman en Elmari Rautenbach vanjaar die koek gevat het in die niefiksie-kategorie. Asof hy keurig tafel dek skep Joubert konteks vir die leser, sodat selfs diegene wat nie bekend is met Veldsman nie, ’n goeie beeld kry van die wêreld waarbinne die boek en persoonlikheid figureer. Verder posisioneer die lekker lywige inleiding die boek ook binne die kontemporêre koswêreld met sy ooraanbod celebrity-sjefs, kinderkokkies, kosboeke, kookprogramme en ander kulinêre vermaak in verskeie media, en maak dit uit die staanspoor duidelik dat die boek wat geresenseer word vir hom as leser uitstaan bo die geroesemoes.

Die voorbeelde wat hy aanhaal om sy mening oor die boek te motiveer, is goed uitgekies: dit gee ’n uitstekende voorsmakie van wat ’n mens van die boek te wagte kan wees, en daar is net mooi genoeg om te verseker dat die leser van die resensie lus gaan wees vir nóg. Die gemaklike, ongedwonge toon van Joubert se resensie voer jou enduit mee, en die keurders beskryf sy taalgebruik as “vlugvoetig” en “smaaklik”. Die taalgebruik pas verder goed aan by die onderwerp, en die kosbeelde waarmee die resensent sy resensie geur word netjies deurgevoer. In die kombinasie van toon en taalgebruik kan ’n mens die resensent se entoesiasme vir die boek aanvoel, en dit is inderdaad aansteeklik: selfs al is mens nie ’n groot kosmaker of Veldsman-aanhanger nie, is daar genoeg hier om mens nuuskierig te maak, en leeshonger. Hierdie resensie is ’n uitstekende voorbeeld van toeganklikheid, sonder om gehalte prys te gee. Joubert het duidelik self kennis oor en waardering vir kos en dit vind neerslag in die resensie – welgedaan ook aan die boekeredakteur vir ’n goeie pairing van boek en resensent. Die resultaat is goed genoeg vir ’n fynproewer.

  • 0

Reageer

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Kommentaar is onderhewig aan moderering.


 

Top