SA: Mooiste sonskynland!

 • 5

Gister ontvang ek hierdie foto vanaf my suster wat tans in St-Sauveur, Quebec, Kanada woon. Sy skryf: Dis harde werk om ‘n paadjie na ons voordeur oop te hou.

Dit laat my wonder: Hoe kan mens ooit jou heerlike sonskynland verruil vir ‘n ander? Alhoewel die foto hierbo prentjiemooi vertoon is dit eintlik ‘n tronk waarin jy toegesluit sit. Meestal vasgekluis binne die huis?

Nee dankie, veel eerder gaan klap ek ‘n toon in ons asemrowende SA-bosveldw?reld, met sy heerlike wintersweer of gaan snorkel gedurende winterstye in die salige louwarm waters van Sodwana.

Hieronder is foto’s geneem wat ‘n sielvolle sonsondergang in die bosveld skilder. En die heerlikheid daarvan is dat dit geneem is vanuit ‘n oopvoertuig, maw jy kan nog die reuk van gekneusde gras, seekoeimis en vlei-grond ruik. Voeg daarby omring met die Groot Vyf – en die resep se naam is: LEWE!

Hou bietjie dop hoe die rooi van die SA son verander soos dit ondergaan.

ASEMROWEND!

Ons vir jou Suid-Afrika ...

Trienie

 • 5

Kommentaar

 • Liewe Trienie
  Ek sien die sneeu wat so opgestapel le voor jou sussie se huis, en ek glimlag by myself. Ja, dis harde werk om sneeu te skoffel ...
  En dan word my glimlag selfs breër as ek jou woorde lees. Dis winter in die Noordelike halfrond Trienie, en daarom sneeu dit op sommige plekke. Let wel, nie eens oral in die noordelike halfrond nie, waar my broer woon, in Florida, loop hulle selfs dwarsdeur die winter met kortmou hemde en plakkies buite. En ek wil jou verseker dat die son hier by ons net so pragtig skyn, dat ons winter dae kristalhelder is met die blouste blou lug wat jy jou kan indink. Ja, dit word KOUD. Maar, dan het ek gesien dat dit die afgelope winter in SA op talle plekke ongekend koud was en gesneeu het. Ons is, in teenstelling met SA, goed toegerus vir die koue en die sneeu, en ek wil jou verseker ons is nie eens naastenby  "vasgekluis binne in ons tronk huise" nie.

  Ons gaan klap 'n toon in ons pragtige sneeulandskap, ons ski, ons verkyk ons aan die kindertjies wat, dik toegewikkel in warm winterklere, teen hellings afjaag met hulle slees, sneeumanne bou, en sneeugevegte hou. Ons geniet die winter met sy gesellige lang aande, dik boontjiesop en varsgebakte bruinbrood, kaggelvure, en snoesige winterlakens wat jou so heerlik knus wegsus na droomland. Soms hoor ons in die middel van die nag 'n coyote huil (ja, en ek woon naby New York City, maar hier is meer kleinwild in my agterplaas as wat ek ooit in SA gesien het ....tensy ek natuurlik na 'n wild reservaat gegaan het). Hier is coyotes, jakkalse, swartbere, takbokke, wasbeertjies, eekhorings wat my birdfeeder kom beroof elke dag... die lysie hou aan en aan.....

  En dan.....na omtrent drie maande se winter, word dit lente, en die skouspel slaan ons asems weg.....letterlik oornag word alles baldadig groen, die suikerbekkies daag op in ons tuine, die hasies wat oorwinter het onder die groot Azalea bos, sit nou soggens en bak in die sonnetjie met hulle twee wollerige babatjies, en die eerste groente saadjies begin ontkiem.

  In die somer, wat terloops net so warm en sonnig is as enige plek in SA, kuier ons tot laat saans buite op die grasperk, of op ons deck. Ons braai 'n vleisie, en geniet die lang somersaande.....dit word eers so teen halftien donker. Ons vat ook die pad na nasionale parke en reservate en gaan beleef die talle natuurwonders wat hierdie land ons bied. Ja Trienie, Suid Afrika het nie die alleen reg op sonskyn, ongerepte natuur, en volop wild nie. Dis oral ter wereld te vinde, en mense oral ter wereld maak gebruik van die voorreg om die natuur in die somer ten volle te benut. Ons woon in 'n klein dorpie naby NYC, soos genoem, maar ons het ook 'n stukkie grond in New York State, waar ons 'n klompie boerbokke aanhou. Ja, boerbokke. Daar ruik ons ook die veld, gekneusde gras, ons hoor die stroompie murmel aan die onderpunt van ons stukkie plasie, en ons verwonder ons aan die natuurskoon om ons.

  Dis oral mooi Trienie, mens moet net kyk en dit raaksien. En die son skyn ORAL. Regtig waar 🙂
  Groete uit New Jersey
  Mathilda

  Ps. as ek geweet het hoe, het ek my foto van vanaand se sononder hier gepos, maar ek weet nog nie, ek is 'n beginner op hierdie bord.

 • Hi Mathilda,

  Dankie jou brief en baie welkom hier op LitNet! Hoop jy gaan dit so baie geniet soos ek. Klink of jy my taal praat en hou ek van jou brief. As jy so aanhou oorreed jy my dalk ook om te trek! (Grappie net)

  En natuurlik is jy reg - dit is wat mens van 'n plek maak wat belangrik is. En verseker skyn die son oor alle mense en oor lande heen. My doel met die briefie was om bietjie sonskyn te kon inskryf in sekere van die Netters hier wat maar negatief is oor die politiek en andere wat hul tasse wil pak.

  En ja, my sussie hulle in Kanada leef hul eie vol lewe. Maar weet ek dat die verlange maar altyd daar sal wees. Stuur asb jou sonskynfoto as jy kan. Miskien moet ons LitNet vra om 'n kompetisie te hou oor die mooiste son met die mooiste stories daaraan gekoppel. Dan kan ons rerig 'brag' met ons fotos!

  Liefdetjies uit SA.

  Trienie 

 • Dag Trienie,

  die hele wêreld is mooi Trienie, dis mense wat plekke lelik maak.

  Shalom uit Oz

  Duitswester

 • Die sneeu en sonskyn foto's is almal pragtig en so het die Liewe Vader voorsien vir elke mens om te bly waar hy tuis voel. Ons is tydelik woonagtig buite Oos-Londen langs die see tussen wildsplase voordar ons finaal Weskus toe verhuis.

  Ek kan die verskillende weersomstandighede hanteer en glo my hier hier haal die weer baie streke uit, maar wat ek nie kan hanteer is die rommelstrooiery in hierdie mooi sonskynland van ons. Dit het wat my betref epidemiese afmetings aangeneem en SA is wat dit betref in groot moeilikheid. Die natuur en omgewing is in groot moeilikheid en lyk my die massas besef dit nie of is bloot net roekeloos.
   
  Die aarde gaan net gered word wanneer die mens 'n bedreigde spesie word en as die massas nie tot besinning kom nie gaan dit kort voor lank ons voorland wees.
   
  Geniet die sonskyn en sneeu en groete hier uit ons pragtige omgewing.
   
  Jannie
 • Ek het nog net mooi sonsopkomste in my lewe gesien. Ek is net dankbaar ek het die nag oorleef. Elke oggend son wat ek sien is vir my mooi. Ek dink oom Fanus Rautenbach het een keer gesê dat wanneer hy in die bos is verlang hy na die meeu. Wanneer hy by die see is verlang hy na die spreeu. Elk land of streek het iets in die lug wat 'n "skoonheid" aan die son se opkoms gee. Ek het die son sien opkom oor die see, oor sand, oor bosse oor geboue, oor sneeu/ys. 'n Mooi sonsopkoms is wanneer jy na iemand verlang wie jy nie ken nie. Sonondergange is ook mooi.

 • Reageer

  Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Kommentaar is onderhewig aan moderering.


   

  Top